בית שאמי
בית שאמי החל להיבנות בסוף המאה ה-19, בשולי הטבעת הראשונה של הישוב העתיק בכפר כמא. עם השלמת בנייתו ב-1903 הוא כבר כלל בתי מגורים, חנות מצרכים, מבנה טחנת קמח ומחסן וכן מבנה דו-קומתי עם אורווה לבהמות משא ורכיבה בקומת הקרקע וקומה עליונה עם ארבעה חדרי אירוח. כבר בתקופה זו היה מדובר באחוזה מרשימה לכל הדעות, עם רעפי מרסיי על גגות כל המבנים. את שמו הוא קיבל מהערבים שפקדו אותו ועל שם האדם שהזמין את בנייתו – אסחאק' שחלאכו – צ'רקסי מסוריה (בערבית: 'א-שאם'). מכאן- 'בית א-שאמי' – הבית של הסורי. תושבי כפר כמא קוראים למבנה בצ'רקסית: 'שחלאכו וונה', מילולית- 'בית הטוחן', על שם משפחת הבעלים, שבאופן לא מפתיע, ניהל במקום טחנת קמח מצליחה.
טחנה זו בלטה במיוחד משום שעבדה באמצעות מנוע ולא התבססה על בהמות, דבר שהפך אותה מבוקשת מאוד בצפון. בצמוד למבנה טחנת הקמח עומד מבנה דו-קומתי. בקומה התחתונה ובחצר שלה שוכנו בהמות משא ורכיבה ושאר חיות המשק. ובקומה העליונה היו ארבעה חדרי אירוח עם תקרה מעוטרת ורצפה יפיפייה לרווחת האורחים. בחצר האחורית של המתחם מוקמו בתי המגורים של המשפחה, וכן מחסן וחנות מצרכי יסוד של בעל המקום. במשך שנים רבות שימש 'בית שאמי' כמרכז לסוחרים ולחקלאים ערבים, מוגרבים, צ'רקסים ויהודים והיה אחד מהמבנים הבולטים בישוב כפר כמא.
המרכז למורשת הצ'רקסית
עם מות הבעלים ולאחר שבית שאמי עמד עזוב שנים רבות, מועצת כפר כמא ביחד עם המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, החליטה לשמר ולשפץ את המקום במטרה להפוך אותו בעתיד למרכז המורשת הצ'רקסית. בשנת 2010, נחנך המרכז במעמד נשיא המדינה דאז – מר שמעון פרס, ומאז עברו בשעריו מאות אלפי מבקרים מהארץ ומהעולם.
חווית הביקור במרכז כוללת קבלת פנים על ידי מדריכים בני המקום, הרצאה וצפייה במופע אור-קולי על היסטוריה בת אלפי שנים של הצ'רקסים והמשך בסיור בחדרי המוזיאון. בסיור ניתן לשמוע על מנהגיהם יוצאי הדופן של הצ'רקסים שהשתמרו במידה רבה במשך יותר מ-150 שנות שהייה בפזורה.
מידי שנה משתתף המרכז באירועי השיא של המועצה המקומית דוגמת אירוע הספורט השנתי: "סובב כפר כמא" המתקיים באביב ו"הפסטיבל הצ'רקסי" השנתי המתקיים בקיץ. וכמו כן מתקיימים בו מפעם לפעם ערבי תרבות וכנסים, כך ששווה לעקוב אחרי הפרסומים כדי לא לפספס את האירועים המיוחדים הללו.
מיצג רצח-העם
מסביב לקירות בתוך אולם טחנת הקמח, ניתן למצוא את 'מיצג רצם העם הצ'רקסי' המציג מדגם של מסמכים, מפות ותמונות ארכיון, המפרטים את הזוועות שביצעו כוחות הצאר הרוסי בצ'רקסים במהלך המלחמה ורצח העם. בצידם של המסמכים ברוסית, מצויים קטעים מתורגמים לעברית, אנגלית וערבית בעבור קהל המבקרים המגוון. רוב החומר המוצג נדלה מתוך הארכיון הלאומי שבטביליסי, גיאורגיה. חומר שעל בסיסו הסתכמו חברי הפרלמנט הגיאורגי להכרתם ברצח העם הצ'רקסי בשנת 2011.
חדרי המוזיאון
התצוגה בחדרי המוזיאון מחולקת למספר נושאים מחייהם של הצ'רקסים, אשר מסופרים באמצעות מוצגים אותנטיים שמקורם מהקווקז. מבקרי המוזיאון יוכלו להתרשם מהתלבושות יוצאות הדופן של הגברים והנשים הצ'רקסים, וכן מאמנות התחרה והרקמה היפה. בהמשך יוכלו המבקרים לראות את העריסה המיוחדת המשמשת הרבה מהצ'רקסים עד היום. ואת כלי המוזיקה והלחימה שהלכו בד בבד עם אורחות חייהם. בשאר החדרים ימצאו כלי בישול ומטבח רבים וכן כלי חקלאות וכלי מלאכה ששימשו את תושבי הכפר במשך שנים.
מופע המחול הצ'רקסי
פעמים רבות, הביקור במרכז המורשת הצ'רקסית מקבל נופך נוסף של התרגשות כאשר מתווסף לו מופע המחול הצ'רקסי. במופע זה, זוג רקדנים לבושים בתלבושת המסורתית מציג מספר קטעים מהריקוד הצ'רקסי האצילי והמרהיב. המופע הופך למהנה אף יותר כאשר הם מזמינים זוג מבין האורחים, להתנסות בכמה מהצעדים הצ'רקסיים. קבוצות המעוניינות להוסיף לביקורם את קטע המחול מוזמנות לתאם זאת לפני ההגעה.
במידה ואתם מעוניינים לתאם ביקור, הרצאה או פגישה, אתם יותר ממוזמנים לפנות אלינו:
בטלפון– 04-6888082
במייל– chc@kfarkama.co.il
או פשוט על ידי מילוי פרטיכם בטופס יצירת הקשר.